Mistä pystykorvalla metsästystä aloitteleva henkilö saa neuvoja?

Pystykorvalla metsästystä aloitteleva henkilö on onnekas, jos hänellä on jokin tuttu, joka voi ohjata hänet pystykorvalla metsästyksen saloihin ja opettaa tämän perinteisen eränkäynnin taidot. Valitettavasti näin ei juurikaan nykyisin enää tapahdu. Aloitteleva henkilö pääsee kuitenkin alkuun, jos tietää hakea perusteet lukemalla kirjoja tai käymällä esimerkiksi alan kursseja.

Pikinokka Pystykorva © Erkki TuominenEräänlaiseksi pystykorvametsästäjän ohjekirjaksi on muodostunut Kuhmolaiselta eräkirjailija Erkki Tuomiselta vuonna 1987 ilmestynyt Pikinokka Pystykorva, jota syystäkin markkinoidaan Suomalaisen pystykorvametsästyksen oppaana. Valitettavasti tätä kirjaa ei ole enää saatavilla uutena.

Kannattaa tutustua myös Erkin uudempaan kirjaan Suomenpystykorva metsällä ja kotona.
Sitä on saatavilla SPJ:n tuotekaupasta.

Viime aikoina on alkanut ilmestyä laadukkaita erävideoita DVD-formaatissa, joista ehdottomasti tutustumisen arvoisena voi mainita esim. VIDEOSARA tuotantoa olevan Lumisten kairojen metsohaukut videon.

Tämän lisäksi suosittelemme, että suorittaisit oman kennelpiirisi alueella järjestettävän linnunhaukkukoekurssin. Kurssi antaa hyvät valmiudet ymmärtää ja arvostella koiran liikkumista sekä toimintaa metsässä. Lisäksi kurssilta oppii oikeanlaista asennetta linnunmetsästykseen.

Luonnollisesti kurssi antaa valmiudet toimia myöskin aukkukoetuomarina. Kennelpiirisi alueella kesän aikana järjestettävät linnunhaukkukoekurssit ja kokeet löydät kesäkuun loppuun mennessä täältä. Kurssit ovat yleensä ilmaisia.

Tämän lisäksi pystykorva-asioissa kannattaa ottaa yhteyttä yhdistyksen hallitusjäseniin, jotka järjestävät tarvittaessa jopa käytännön koulutusta.

Pystykorvametsästäjän onnea on tiukasta itsekurista ja ainaisista rajoituksista huolimatta palkita hyvin haukkunut koiransa sen arvolle sopivalla riistalaukauksella.

Pystykorvametsästys on perinteisintä, valikoivaa ja luontoa kestävällä tavalla verottavaa metsästystä, jossa ei ratkaise määrä vaan laatu.Savukoski 2007 © Jarmo Ahtinen