Haukkuvalla lintukoiralla metsästävän varusteet

Pystykorvalla metsäkanalintuja metsästettäessä varustuksen määrittelee lähinnä käyttökelpoisuus ja tarkoituksenmukaisuus. Reissuilla kuljetaan pääasiassa kahdestaan koiran kanssa ja siksi varustuksen tulee olla omatoimiseen eränkäyntiin sopivaa.

Laajoissa kairoissa kulkevan ja pystykorvalla metsästävän henkilön tärkein varustus on kunnollinen reppu. Näitä on perinteistä mallia olevia sekä uusia yhdistettyjä rinkka/asekotelo mallisia. Repun tai kantolaitteen tulee olla selkää tukevaa mallia ja siihen tulee mahtua reilusti metsästystä varten päivän tai useamman varusteet .

Repussa on hyvä olla selkää tukeva satulakehys, jotta reppu pysyy kuormattunakin ryhdikkäänä ja estää repun heilumisen edestakaisin. Repun tulee olla tehty sellaisesta kankaasta, että se ei pidä ääntä jos oksat kuljettaessa raapaisevat sitä, eikä sen kiinnikkeet tai soljet saa pitää ääntä. Taskut ja itse repun suu tulisi olla varustettu kunnollisilla läpillä, jotta roskat ja kosteus eivät kulkeutuisi sisälle reppuun. Sen tulee olla myös sellainen, että se ei kolhi tai naarmuta arvokasta asetta.

Savotta Raja-partioreppu

Eberlestock X1E asekotelo reppu

Yläkuvassa on kaksi hyvää reppua, jotka soveltuvat kumpikin pystykorvan kanssa kulkevalle metsästäjälle. Vasen on satulareppu, jossa on helppo kantaa päivän tarvikkeet matkassaan. Oikea reppu soveltuu koiramiehelle, joka haluaa pitää kädet kokonaan vapaina aseen kantamisesta.

 Kunnollinen kompassi  Kuksa kestää reissut
 Kahvi ja sokeri pussi  Tuntsa loue !

Repussa on hyvä olla kunnon kirves tulenteko varten. Tulitikkuja, narua, gps tai kompassi, metsästyskartta, nokipannu, sokeria, kahvia tai teetä, kuksa, pieni ensiapurasia, vessapaperia, sanomalehti ja pohjoisen metsissä usein loue tai kota yöpymistä tai suojautumista varten. Osaavat erämiehet voivat yöpyä myös hongalla eli rakotulilla. Lisäksi repussa voi olla koiralle jotain lisäenergiaa.

Hyvä ja terävä puukko kuuluu itseään kunnioittavan koiramiehen perusvarustukseen. Kaikenmaailman survival viritykset voi heittää surutta menemään.

Kivääri tai yhdistelmäase on koiramiehen työkalu, jossa on oltava riittävän laadukas kiikari. Sen tulee olla pikajaloilla paikalleen kiinnitettävä. Suurennus voi olla kiinteä 6. tai säädettävä esim. 3-9.

Myös katselukiikari on lintujahdissa hyvä apuväline. Kuvassa Zeissin 8×30 katselukiikari, jolla varmasti löytää lymyävän linnun aamu- tai iltahämärässäkin. Siinä on silmälaseja käyttävän ihmisen kannalta tärkeät kumiset okulaariosat, jotta laseja ei tarvitse poistaa kiikareilla katsottaessa. Laadukkaat katselukiikarit ovat myös hanhestajan tärkein apuväline.

Näiden lisäksi muutama patruuna luoti- ja haulipiippuun. Haulipatruunaksi riittää linnunmetsästyksessä normaali haulipanos, sillä haulipiipulla tulee ampua vasta silloin, kun linnun voi varmasti pudottaa yhdellä laukauksella.

Haulipatruunaksi tulee valita se patruunamerkki ja haulikoko, joka antaa radalla kokeiltaessa omassa aseessa tasaisimman peiton sekä hyvän upotuksen. Kaikista varusteista tulee äänettömän kulkemisen varmistamiseksi poistaa helisevät vetimet sekä napit ja korvata ne äänettömillä vaihtoehdoilla.