Pystykorvan kanssa Ruotsiin

pystykorva_ruotsiin_01

Metsäkanalintujen metsästysajat ja asenteet olivat Suomessa pari edellistä vuosikymmentä epäedullisia pystykorvalla metsästämiselle. Aktiiviset harrastajat ja kasvattajat hakivat tämän johdosta länsirajan takaa mahdollisuutta säilyttää koirarodut elinvoimaisina sekä jatkaa tätä hienoa ja perinteistä eränkäyntimuotoa.

Ruotsin valtio sekä yksityiset maanomistajat eivät ole ylenkatsoneet asiallisesti käyttäytyviä pienriistametsästäjiä. Paikalliset harrastajat jopa toivottavat Suomalaiset tervetulleiksi. Avoimuus ja reilu yhteenkuuluvuus on selvästi osa Ruotsalaista jahtikulttuuria. Metsästyslupien hinnat Ruotsissa ovat Suomen tasoa.

Koirien vienti Ruotsiin oli aikaisempina vuosina hiukan hankalaa, mutta vientivaatimukset ovat EU:ssa muuttuneet yhteneväisiksi.

EU:n sisältä Ruotsiin vietävän koiran tulee olla rokotettu raivotautia vastaan. Koiran saa kuitenkin viedä Ruotsiin vasta, kun ensimmäisestä rokotuksesta on kulunut 21 vuorokautta. Ruotsiin voi viedä neljän kuukauden ikäisen pennun, mikäli pentu on saanut raivotautirokotuksen kolmen kuukauden iässä.

Ruotsiin vietävä koira tulee ilmoittaa ruotsalaiselle tullille. Jos matkustat Ruotsiin koiran kanssa EU-maasta, voit rekisteröidä sen verkossa. Rekisteröitymisen aikana antamasi tiedot pidetään Ruotsin tullirekisteröintitietokannassa. Kun olet täyttänyt kaikki tarvittavat tiedot tuontiluettelossa sekä lähettänyt sen, saat rekisteröintinumeron. Tämä tarkoittaa sitä, että koirasi on rekisteröity ruotsalaisella tullilla, ja voit päästä Ruotsiin. Jos tullivirkailija suorittaa tarkastuksen, sinun on pystyttävä esittämään rekisteröintinumero verkossa suoritetun tuontirekisteröinnin yhteydessä.

Ruotsiin lähdettäessä tulee myös ottaa huomioon Suomessa palattaessa koirilta vaadittava lääkitys ekinokokkoosia vastaan.

Myös aseet ja patruunat tulee ilmoittaa sähköisesti Ruotsin tullilaitokselle ennen maahanmenoa.

Ruotsiin koiran kanssa metsälle lähtijän muistilista


Ruotsista Suomeen tuotavien koirien tuontivaatimukset

  1. Tunnistusmerkintä
  2. Raivotautirokotus
  3. Käsittely ekinokokkoosia vastaan. Ruotsista Suomeen tulevat koirat pitää lääkitä 1-5 vrk ennen niiden saapumista maahan. Suomen ulkopuolisen maan eläinlääkäri merkitsee annetun lääkkeen lemmikkieläinpassiin. Toinen vaihtoehto usein matkustavalle on, että lääkitys annetaan Suomessa kaksi kertaa ja sitoudutaan tehostamaan se alle 28 vrk:n välein.
  4. Lemmikkieläinpassi