Haukkuvalla lintukoiralla metsästävän eettiset ohjeet

Rovaniemi 1996 © Eero Niku-Paavo1. Kunnioita vanhinta suomalaista eräkulttuuri perintöä ja opettele metsästämään metsäkanalintuja puuhun lintua haukkuvalla koiralla. Se on perinteinen ja taitoa vaativa Suomalainen metsästysmuoto.

2. Metsästä metsäkanalintuja mieluiten vain haukkuvan lintukoiran avulla. Se on ekologisesti kestävä, aidosti valikoiva ja pienen haavoittamisriskin omaava metsästysmuoto. Älä osallistu  valikoimattomaan tai erityisesti Lappilaiseen eränkäyntiperinteeseen kuulumattomaan, ketjussa tapahtuvaan haulikkometsästykseen.

3. Haukkuvan lintukoiran avulla metsästämisen kiinnostavin anti on koiran ja miehen saumaton yhteistyö. Pidä metsästyspäivääsi aina onnistuneena vaikka jäisit ilman saalista ja hyvänä vaikka koira saisi linnuista vain haukkuja.

4. Älä lisää saalismäärää teknisillä apuvälineillä vaan kehitä sensijaan itsesi ja koirasi taitoja. Aseta koiran taitojen kehittäminen aina etusijalle. Ole tietoinen metsästysalueesi kestävästä lintukannasta. Tee riistanhoitotyötä metsästämällä pienpetoja sekä osallistu riistalaskentoihin. Ole tietoinen henkilökohtaisesta saaliskiintiöstäsi ja noudata asetettuja suosituksia.

5. Älä etsi lintuja kulkuvälineillä vaan aseta etusijalle koirasi luontaiset kyvyt ja mahdollisuus löytää metsäkanalinnut.

6. Käytä koiralla metsästäessäsi mieluiten luotiasetta tai sen sisältävää yhdistelmäasetta. Laukaise aseesi vasta silloin, kun olet täysin varma onnistumisestasi.

7. Ammu vain sitä lintua, jonka koira haukullaan merkitsee. Ammu haulipiipulla vain lähietäisyydeltä ja vältä silloinkin laukausta takaapäin. Älä koskaan ammu haukusta lähtevää tai lentävää lintua tai salli jahtikaverisi tekevän koiraltasi niin.

8. Kunnioita koirasi haukusta saamaasi saalista. Käsittele riistaa arvostaen, käytä se tarkoin hyväksi ja palkitse koirasi sen tekemästä työstä. Metsäkanalintuaterian nauttiminen on myös perinteinen juhlahetki.

9. Älä kehuskele koira saavutuksilla tai lintusaaliillasi. Ole iloinen ja kannustava muidenkin menestyksestä metsällä sekä linnunhaukkukokeissa.

10. Tiedosta edustavasi koiramiehenä aina koko harrastajakuntaa ja ota toimissasi huomioon muutkin luonnossa liikkujat.  Opasta aina nuoria harrastukseen ja haukkuvalla lintukoiralla metsästämiseen.