VAIHE 5. Yhden koiran osuus sukusiitosprosentista ei saa ylittää yli 1,0% (seitsemän sukupolven mukaan).
⇒ Poista seuraavaksi jatkoon valittujen urosten joukosta ne yksilöt, jotka eivät yhdistelmässä täytä tätä suomenpystykorvien jalostuskriteeriä.
VAIHE 6. Suomenpystykorva on käyttökoirana keskivertoa terveempi koirarotu. Silläkin esiintyy kuitenkin perinnöllisenä sairautena silmä- ja polvivikoja sekä epilepsiaa.
Tarkasta oman koirasi ja jäljellä olevien urosten epi-luku sekä yhdistelmän epi-luku EPI-terveystietokannasta, jotta ne täyttävät arvoiltaan suomenpystykorvien jalostuskriteerit.
- Jos koiran epi-luku on yli 1,8 sitä ei tule käyttää jalostukseen, epi-luvun ollessa 1,5 -1,8 rajoitetaan partnerilla epi-luku alle 1,0.
- Koiraa, joka löytyy yhdistelmän sukupuusta EPI-merkinnällä I,S tai J 4. sukupolvessa tai lähempänä, ei tule kerrata korostuneen EPI-riskin takia.
⇒ Poista joukosta ne yksilöt, jotka eivät täytä epi-luku kriteerejä.
Tarkasta KoiraNet tiedon hakeminen ohjeen mukaisesti, ettei jalostukseen käytettäväksi aiotulla koiralla ole todettu PEVISA-tarkastuksissa jalostusta estävää perinnöllistä sairautta. Tulee myös tarkastaa, että suunnitellun yhdistelmän PEVISA-ohjelman ehdot täyttyvät.
⇒ Poista joukosta ne yksilöt, jotka eivät täytä suomenpystykorvien PEVISA-ehtoja.
VAIHE 7. Myös sukusiitoksen välttäminen vähentää mahdollisuutta perinnöllisten sairauksien puhkeamiselle. Sukusiitos lisää todennäköisyyttä sille, että jälkeläinen saa saman mutaation kummaltakin vanhemmaltaan ja tuo siten osaltaan haitallisten mutaatioiden vaikutuksia esille.
⇒ Valitse joukosta jatkoon esimerkiksi viisi yhdistelmässä pienimmän sukusiitosasteen antavaa urosta.
VAIHE 8. Pysyvien hampaiden puuttuminen on perinnöllinen vika. Jos hammaspuutos on vakava, tulee koiran jalostuskäyttöä tarkoin harkita.
⇒ Tarkasta mitä rakenteen ja ulkomuodon tarkastelussa parituskumppanien hampaista on todettu. Koirien suusanalliset arvostelut löytyvät KoiraNet-jalostustietokannan sekä Koiratietokanta.fi palveluiden koirakohtaisista tiedoista.
On hyvä kiinnittää huomiota myös koirien leukojen leveyteen ja voimakkuuteen. Koira, jolta puuttuu hampaita, on usein myös kapea leuoistaan.
Jalostusohjeet hammaspuutosten varalle:
- Jos koiralla on välihammaspuutoksia (premolaarit P1 -P4), on sille valittavalla parituskumppanilla oltava täysi hampaisto.
- Koiraa, jolta puuttuvat enemmän kuin yksi etuhammas, poskihampaita tai kulmahampaita, ei tule käyttää jalostukseen.
VAIHE 9: Suomenpystykorvan silmät ovat rotumääritelmän mukaan väriltään tummat. Vaaleat silmät ovat jo vakava ja asteesta riippuen jopa nollaava virhe.
⇒ Tarkasta mitä rakenteen ja ulkomuodon tarkastelussa parituskumppanien silmistä on todettu.
VAIHE 10: Suomenpystykorvan luonne vastaa tänä päivänä varsin hyvin rotumääritelmää ja se on kehittynyt avoimempaan ja sosiaalisempaan suuntaan. Tavoitteena on, että jalostukseen käytettävät koirat ovat luonteeltaan ja käyttäytymiseltään sellaisia, että ne selviävät hyvin arkipäivän tilanteista.
⇒ Tarkasta mitä rakenteen ja ulkomuodon tarkastelussa parituskumppanien luonteesta on todettu. Älä käytä jalostukseen arkoja tai vihaisia yksilöitä.
VAIHE 11: Tavoitteena on, että jalostukseen käytettävät koirat polveutuvat mahdollisimman pitkäikäisistä suvuista. Jos koira on merkitty KoiraNet-tietokantaan kuolleeksi on sen rekisterinumeron eteen laiettu † merkki.
⇒ Ota selvää, mitä KoiraNet-tietokanta mahdollisesti kertoo parituskumppanien sisarusten tai pentujen kuolinsyyn luokittelu kohdassa niiden kuolinsyyksi.
VAIHE 12: Tavoitteena on, että jalostukseen käytettävät koirat pystyvät lisääntymään luonnollisesti. Lisäksi käytettävät koirat ovat rakenteeltaan ja ulkomuodoltaan rodunomaisia, eikä niillä ole ulkomuodossaan vakavia, hyvinvointia alentavia vikoja. Jalostukseen käytettävät koirat soveltuvat siihen käyttötarkoitukseen, mihin rotu on jalostettu.
⇒ Aseta parituskumppani ehdokkaat näiden käyttöominaisuuksien, monimuotoisen yhdistelmän, rakenteen ja ulkomuodon sekä edellä mainittujen tarkastelujen perusteella hakemiesi ominaisuuksien mukaiseen järjestykseen.
Aloita hyvissä ajoin tiedustelemaan valitsemiesi parituskumppanien omistajilta olisivatko he halukkaita toteuttamaan suunnittelemasi yhdistelmän jalostusvalintojesi perusteella.