Kivääri

Pystykorvametsästäjän kiväärin tulee olla luotettava ja tarkka. Ei myöskään haittaa, jos se tuo omistajalleen myös esteettistä iloa. Kiväärin tulisi olla suhteellisen kevyt ja pienikokoinen, jolloin se ei laadukkaalla tähtäinkiikarilla varustettuna painaisi liikaa. Aseen käsittely on tällöin helpompaa hankalissakin maasto-olosuhteissa.

Edellä kuvaillun mukaisen lintuaseen saa kun hankkii käytettynä esim. alakuvassa olevan maineikkaan Sako L-46 kiväärin (malli 1 ja malli 4) , joka on malliltaan puhdaslinjainen linnustuskivääri. Asetta on tehty erinomaisissa lintu kaliibereissa .22 Hornet.222rem (5,7×43) ja 7×33 Sako. Sako L-46 .222rem Nykyisin Beretta konserniin kuuluva Sako on hiukan ottanut oppia aikaisemmasta tuotannostaan tuomalla sekä Tikka, että Sako tuotemerkin alle puhdaslinjaisemmat lintukiväärit. Ne ovat klassisella tukilla varustettuja nykyaikaisia aseita ja niihin saa lisähintaan herkistin liipaisinkoneiston. Alla Tikka T3x Hunter uritetulla piipulla. Olisi hienoa perinteisen kotimaisen metsästyskulttuurin arvostamista, jos näistä aseista löytyisivät kaliberit .22 Hornet ja 7×33 Sako useiden linnustukseen huonosti sopivien kaliiperien sijaan. Valitettavasti Sakon aseiden hintakin tuntuu ainakin aloittelevan metsästäjän näkökulmasta jo tähtitieteellisen kalliilta.

Hyvä vaihtoehto on hankkia käytetty mutta laadukas kivääri suoraan tullittomalta EU-alueelta. On valitettavaa, että EU:n myötä laadukkaat eurooppalaiset kiväärit ovat kotimaista vaihtoehtoa huokeampi ja siten myös erittäin suositeltavia hankintoja. Pääsääntöisesti eurooppalaiset kiväärit on varustettu tai niihin on saatavana herkistimellä varustettu laukaisukoneisto, josta on erityisen paljon iloa suurta tarkkuutta vaativissa tilanteissa sekä huonolta tuelta ammuttaessa.

Eurooppalainen asetuotanto on ottanut kuitenkin paremmin pienriistametsästäjien lähtökohdat tuotteissaan huomioon. Jopa aivan uudesta asetuotannosta löytyy pystykorvametsästäjiä kiinnostavia tuotteita.


Vuoden 2016 uutuus on laadukas ja edullinen Sauer 100 kivääri. Sitä saa puisella ja synteettisellä tukilla sekä hyvissä lintu kaliibereissa. Aseeseen voi tutustua Jahdissa verkkolehden testissä. Asetta tuo maahan Normark.

Vuoden 2018 uutuus on laadukas ja edullinen Mauser M18. Kivääri on varustettu kolmisulkuolakkeisella lukolla, säädettävällä laukaisukoneistolla ja irrotettavalla viiden patruunan lippaalla. Irrotettava perälevy kätkee taakseen säilytystilan. Asetta tuo maahan Remes.CZ-527 AmericanHyvä valinta voisi olla myös Mauser-lukkoinen CZ-527 Fs luodikko, jota saa kaliiberissa .22 Hornet, .222 Rem. ja .223 Rem. Aseessa on vakiovarusteena herkistin liipaisinkoneisto ja se edustaa kaunislinjaista ja näppärää lintuluodikkoa. Lisäksi aseesta valmistetaan lyhyttä 527 Carabine versiota mielenkiintoisessa 7,62×39 kaliberissa.

Tarkkuudellaan aina vakuuttaneiden Anschütz kiväärien joukosta löytyy pystykorvamiehille käypäisiä aseita. Alla kuva valmistajan 1430 .22 hornet kivääristä. Ase on ostettu suoraan Saksasta ja siinä on German tyyppinen herkistin koneisto. Laadukkaiden kiväärien tuonti Saksasta on helppoa ja hintataso optiikoineen on Suomeen verrattuna todella edullinen. Uusi malli on 1730 ST KL ja sitä tuo maahan Hjort. Yksi vaihtoehto voisi olla myös alla oleva laadukas Weihrauch HW60 J tai HW66 kivääri, joita saa kaliiberissa .22 Hornet ja .222 Rem. Aseet voi hankkia uutena myös ilman avotähtäimiä. Lintukivääriin on heti alusta lähtien syytä kiinnittää laadukkailla kiikarinjaloilla  kunnollinen kiikaritähtäin. Sen tulee olla lisäksi sopusoinnussa aseen käyttötarkoitukseen, eli mitään erikoiskiikareita ei tule käyttää. 3 – 9 kertaa suurentavat käyvät, joista kiinteä kuusikertainen on käytännössä paras. Kiikaritähtäin ei kuitenkaan saisi olla massiivinen, ettei aseen käsiteltävyys kärsisi. Kiikaritähtäin tulisi varustaa uudesta lähtien linssejä suojaavilla, huurtumisen ja lumettumisen estävillä pikakäyttöisillä linssinsuojuksilla. Niiden etuna voidaan pitää myöskin äänettömyyttä eivätkä ne mene hukkaan metsästystilanteissa.

Aseen kaliiberi on makuasia, mutta todennäköisimmin .22 hornet -308 kaliiberisista aseista löytyvät linnustukseen sopivimmat luoti ja latausvaihtoehdot. Aseen toiminta ja käynti eri tilanteissa pitää olla selvä käyttäjälleen. Käytännön metsästyksessä on tärkeää tietää miten saadaan tarkka ja perille menevä laukaus joskus tiheässäkin metsässä. Joskus tuuli, lumisade ja maasto-olosuhteet asettavat omat vaatimuksensa kiväärimiehen taidoille. Niitä ei saa harjoitella eläviin maaleihin ammuttaessa, joten hankkikaa riittävästi kokemusta maaliin ammunnasta.

Lue lisää haulikkorihla …