Kiikaritähtäimet

Haukkuvalla lintukoiralla metsäkanalintuja metsästettäessä käytäntö sanelee pitkälti kiikaritähtäimen valinnan reunaehdot. Syyskuun alkupuolen ruskan värittämissä olosuheissa ja lokakuun lopun värittömässä ja hämärissä olosuhteissa tulisi pärjätä samalla kalustolla. Kiikaritähtäimen tulee olla näistä vaatimuksista johtuen tunteeton säiden ja lämpötilojen vaihteluille. Sen tulee olla myös iskunkestä ja valovoimainen.
Zeiss Conquest 2-8x42
Erittäin hyvänä yleistähtäimenä toimii esim. 1,5 – 6  tai kuvan 2 – 8 kertaa suurentava tähtäinkiikari, jollaisia löytyy lähes jokaiselta kiikarivalmistajalta. Hyvin tulee toimeen myös kiinteällä 4 tai 6 kertaa suurentavalla tähtäimellä. Etulinssin koon olisi kuitenkin hyvä olla 42 – 50mm, jotta tähtäin olisi riittävän valovoimainen myös lokakuun lintujahdeissa.

Erinomaisesti pystykorvalla metsästykseen sopivia tähtäinkiikari vaihtoehtoja löytyy Saksalaisista Zeiss, Schmidt & Bender. Itävaltalaisista Swarovski ja Kahles. Amerikkalainen näkemys tähtäinkiikareistä poikkeaa hiukan eurooppalaisesta mutta hyviä vaihtoehtoja löytyy myös Leupold ja Burris merkeistä. Kiikari tulee muistaa varustaa heti uutena hyvillä jousiläppäisillä linssin suojilla optiikan kastumista ja likaantumista vastaan. Tähtäinkiikari tulee asentaa lintuaseeseen siten, että ylöspäin lintua ammuttaessa jää kiikarin ja silmäkulman väliin riittävä rekyylivara.

tahtainkiikari_02
Vasemmalla ovat nykyisin yleisimmin koiran haukusta pyydettäessä käytettävät tähtäinkiikareiden ristikkomallit (Nro 4, 8 ja 20), jotka ovat ovat myös käytännössä parhaimmat. Niillä näkee riittävän hyvin ampua myös aamu- ja iltahämärän tilanteissa. Ristikon paksulla osalla voi myös arvioida etäisyyttä.

Blaser pikajalka

 

Kun on valinnut ja hankkinut itselleen mieleisen aseen pystykorvalla metsästämistä varten, tulee siihen alusta pitäen hankkia myös riittävän laadukas kiikaritähtäin, joka on varustettu laadukkailla kiikarinjaloilla. Niihin sijoitetut rahat antavat varmasti vastineen niihin sijoitetuille rahoille.  Laadukkaita kiikaritähtäimien pikajalkoja löytyy mm. Apel, MAK ja Recknagel valmistajilta.

Aseen kohdistaminen:

Metsäkanalintujen metsästys ei joskus onnistu menestyksellisesti, jos aseet ole toimintakuntoisia ja käyttäjälleen tuttuja. Tämä asia koskee erityisesti yhdistelmäaseita niiden monipuolisemman toiminnan ja mutkikkaamman tekniikan takia. Niiden käytön opetteluun ei voida koskaan käyttää liikaa aikaa.

2002 © Eero Niku-Paavo
Aseen lopullinen kohdistus tulee suorittaa vasta syksyn jahtikelin mukaisessa lämpötilassa

 

Metsästysaseen ja erityisesti yhdistelmäaseet tulee kohdistaa huolellisesti. Niiden osumapisteen muuttumattomuuden varmistamiseksi niille tulee antaa riittävästi aikaa jäähtyä eri kohdistuslaukausten välissä.

Lintuaseen kohdistaminen onnistuu parhaiten ampumaradalla ja kuvan kaltaisesta ampumatelineestä.  Kyseiseen aseeseen haetaan siihen parhaiten sopiva lataus, sekä luoti että haulipatruunalle. Metsästysaseen toiminta tulee samalla parhaiten tutuksi. Myös pikajalan sujuva käyttö on syytä harjoitella ennen jahtikauden alkua. Kun nämä asiat ovat kunnossa et juuri muuta asetta metsällä tarvitse.