Haukkuvalla lintukoiralla metsästävän eettiset ohjeet

Rovaniemi 1996 © Eero Niku-Paavo1. Kunnioita vanhaa suomalaista eräkulttuuri perintöä ja opettele metsästämään metsäkanalintuja haukkuvalla lintukoiralla. Se on perinteinen ja taitoon perustuva Suomalainen metsästysmuoto.

2. Metsästä metsäkanalintuja mieluiten vain haukkuvan lintukoiran avulla. Se on ekologisesti kestävä, aidosti valikoiva ja pienen haavoittamisriskin omaava metsästysmuoto. Älä koskaan osallistu  valikoimattomaan ja erityisesti Lappilaiseen eränkäyntiperinteeseen kuulumattomaan ketjussa tapahtuvaan haulikkometsästykseen.

3. Puuhun lintua haukkuvan koiran avulla metsästämisen kiinnostavin anti on koiran ja miehen saumaton yhteistyö. Pidä metsästyspäiväa aina onnistuneena vaikka jäisit ilman saalista ja hyvänä vaikka koira saisi linnuista vain pelkkiä haukkuja.

4. Älä pyri lisäämään saalismäärää teknisillä apuvälineillä vaan kehitä itsesi ja koirasi taitoja. Aseta koiran taitojen kehittäminen aina saalin saamisen edelle. Ole tietoinen metsästysalueesi kestävästä lintukannasta. Tee riistanhoitotyötä metsästämällä pienpetoja sekä osallistu riistalaskentoihin. Ole tietoinen henkilökohtaisesta saaliskiintiöstäsi ja noudata suosituksia.

5. Älä koskaan etsi lintuja kulkuvälineellä vaan aseta etusijalle koirasi luontaiset kyvyt löytää metsäkanalinnut.

6. Käytä metsästäessäsi luotiasetta tai sen sisältävää yhdistelmäasetta. Laukaise aseesi vasta silloin, kun olet täysin varma onnistumisestasi.

7. Ammu vain sitä lintua, jonka koira haukullaan merkitsee. Ammu haulipiipulla vain tosi läheltä ja vältä laukausta takaapäin. Älä koskaan ammu haukusta lähtevää tai lentävää lintua tai salli jahtikaverisi tekevän niin.

8. Kunnioita koirasi haukusta saamaasi saalista. Käsittele riistaa arvostaen, käytä tarkoin hyväksi ja palkitse koirasi sen tekemästä työstä. Metsäkanalintuaterian nauttiminen on myös perinteinen juhlahetki.

9. Älä kehuskele koira saavutuksilla tai lintusaaliillasi. Ole iloinen ja kannustava muidenkin menestyksestä metsällä sekä linnunhaukkukokeissa.

10. Tiedosta edustavasi koiramiehenä aina koko harrastajakuntaa ja ota toimissasi huomioon muutkin luonnossa liikkujat.  Opasta aina nuoria harrastuksen pystykorvalla metsästämiseen.