Haukkuvan lintukoiran hankinta

Ohjeita henkilölle, joka on kiinnostunut metsäkanalintujen metsästyksestä lintua puuhun haukkuvalla koiralla ja on mahdollisesti hankkimassa ensimmäistä pystykorvaansa.

Usein kuullaan asiaan tarkemmin perehtymättömien puheita siitä, ettei lintukoiran tarvitse olla rekisteröity koira, vaan parhaan lintukoiran saisi valitsemalla sekarotuisen koiran. Tällaisten tarinoiden kertojilla ei valitettavasti ole todellista käsitystä rotupuhtaiden koirien käyttöominaisuuksista, eikä tietoa sekä halua valvoa kaikkien koirien mukana leviäviä perinnöllisiä sairauksia.

Koiria, joita kaupitellaan suomen- tai pohjanpystykorvina mutta niitä ei ole virallisesti rekisteröity, ei tulisi missään tapauksessa ostaa. Tällainen koira on käytännössä monirotuisen asemassa, sillä ei ole vakuutusarvoa, eikä sillä ei voi osallistua rodunomaisiin käyttökokeisiin tai näyttelytoimintaan. Valitettavan usein juuri näiden koirien suvuista löytyy jokin terveydellinen syy siihen, miksi pentuja ei ole edes haluttu rekisteröidä.

Koiran hankintaan ei missään tapauksessa pidä lähteä pelkän lehti-ilmoittelun perusteella, jolloin pettymisen vaara on suurin. Lehdissä esiintyviin ilmoituksiin riistaverisistä koirista ja pennuista tosimetsästäjille on syytä suhtautua lähtökohtaisesti kriittisesti.

Vähenevien koirakantojen kova kysyntä on nostanut esiin myös kyseenalaista menettelyä eli mahdollisuuden rahastaa herkkäuskoisia ja ns. koirakuumeen vaivaamia koiranottajia. Jos koirien käyttöarvoa ja sukujen terveyttä ei voi mitenkään etukäteen tarkastella onkin syytä varoa sellaisia ”markkinamiehiä”, jotka vain kehuvat tuotoksiaan.

Rekisteröityjen koirien terveydelliset ominaisuudet, näyttelyarvostelut sekä käyttökoetulokset voi tarkastaa Suomen Kennelliiton(SKL) jalostustietojärjestelmästä. Suomenpystykorvista ja pohjanpystykorvista rotujärjestön keräämiä terveydellisiä tietoja voi tarkastella Suomen Pystykorvajärjestön(SPJ) tietokannasta.

2011 © Eero Niku-PaavoParhaimman takeen oman metsästyskoira harrastuksen aloittamiselle saa hankkimalla rekisteröidyn puhdasrotuisen pennun, jonka vanhemmat on PEVISA-tarkastettuja ja niillä on vähintään hyvä ulkomuodon laatuarvostelu näyttelystä mutta ne ovat mielellään niiden myös palkittuja rodunomaisissa käyttökokeissa.

Hankittavan pennun vanhempien näyttelykäyntien perusteella saa käsityksen niiden ulkomuodollisista ja rakenteellisista ominaisuuksista. SPJ-tietokannan suusanalliset arvostelut kertovat viitteitä siitä millaisia pentuja niistä on odotettavissa. Ennen koiran hankintaa näyttelyissä käymällä saa hyvän käsityksen koirien luonteesta ja laadullisista eroista. Pystykorvan tulee olla näyttelyn laatuarvostelussa vähintään tasoa hyvä (H), jotta se olisi niin haluttaessa oman rotunsa jalostuskelpoinen edustaja.

Suomen- ja pohjanpystykorvilla on käytössä perinnöllisten vikojen seuraamiseksi perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma(Pevisa)  ja jos vanhemmat ovat  Pevisa-tarkastuksessa terveeksi todettuja on todennäköistä, että ne eivät itsekään periytä sairauksia. Suomenpystykorvat, joilla on jo olemassa yksi pentue, tulee Pevisa-säädösten mukaan tarkastaa ennen uutta astutusta. Pohjanpystykorvat tulee Pevisa-säädösten mukaan tarkastaa, ennen ensimmäistäkään pentuetta.

Koiran sukupuoleen liittyvät asiat on myös hyvä selvittää ennen koiran hankkimista. Lisäksi ennen koirien maksamista tulee huolehtia siitä, että ne jo on asianmukaisesti rekisteröity ja tunnistusmerkitty(mikrosiru). SKL on määrännyt, että luovutettavat pennut tulee olla tunnistusmerkitty 1.1.2009 alkaen. Koirasta tulee myös aina tehdä kauppasopimus, johon määritellään kaupan ehdot.

Tietoa terveen ja toimivan metsästyskoiran hankinnasta on saatavissa mm. kerhon hallituksen jäsenien kautta. Heiltä saat myös asiantuntevaa apua arvioidessasi tarjottavan yhdistelmän terveyttä.

Ennen kuin hankit pentua tutustu ehdottomasti suomenpystykorvien epi-lukuindeksiin, jotta valitset pentusi terveistä yhdistelmistä. Suomenpystykorvien epi-lukuindeksi kertoo suvuissa olevan epilepsia riskin ja onko koiraa tältä osin mahdollista käyttää jalostukseen. Koirien epi-luvut ja sukutaulumerkinnät näet SPJ-tietokannasta.Sodankylä 2008 © Eero Niku-Paavo

Ennen koiran hankintaa selvitä itsellesi ainakin seuraavat asiat:

 • Koiran hankkimiseen liittyvä vastuu (hoito, ruokinta, liikunta, terveys, mahd. vahingot jne.)
 • Hankinnan ajankohta
 • Koiran sukupuoli ja siihen liittyvät asiat (kiima-aika, penikointi, terveys)
 • Tarhan tai mahdollisen juoksulangan paikka
 • Naapurien mahdolliset kommentitKoiran ruokintaan liittyvät asiat.Lue myös sähköinen koiranhankinta-opas (pdf)

Ennen suomenpystykorvan ostoa selvitä seuraavat asiat:

 • Pennun epi-lukuindeksi olisi hyvä olla 1,0 tai pienempi
 • Vanhempien epi-lukuindeksi ei saa olla yli 1,8
 • Pentueen sukusiitosaste(ssa) olisi hyvä olla 3%. Niiden ssa ei saa olla yli 6,25%
 • Vanhempien on hyvä olla PEVISA-tarkastettuja
 • Vanhempien näyttelytulokset (vähintään hyvä näyttelystä)
 • Vanhempien käyttökoetulokset ovat erittäin suositeltavia( tulisi olla vähintään AVO2 )
 • Pentujen rekisteröinti ja mikrosirutus tehty ennen luovutusta
 • Kauppasopimus oston yhteydessä
 • Kysy tarvittaessa neuvoa kerhon jäseniltä